kommunikation – individuell eller platsbunden

gruppbloggen Skiften som skriver om skiften i vårt samhälle tog förra veckan upp framtidens kommunikation:

Erik Starck skriver i Framtidens kommunikation i fyra dimensioner:

Man minns knappt hur det var men förr i tiden för sisådär 10 år sedan så ringde vi inte till personer utan till platser. Sedan hoppades man att personen man sökte befann sig på den plats man ringde till. Detta var det naturliga sättet att använda en telefon. Man ringde från en vägg till en annan.

Sedan dök mobiltelefonen upp och telefonin blev personlig. Platsen förlorade sin betydelse. Det var inte längre en vägg jag ringde till utan till en individ. Mobiltelefonen borde byta namn till den personliga telefonen jmf: persondatorn för det är precis vad den är.

Detta är en större revolution än man tror vid första ögonkastet. Jag tror att de som inte förstår detta till exempel inte ser sitt mobilnummer som mer eller mindre permanent.

För ett par veckor sedan var jag i Göteborg och ringde på vinst och förlust en kompis mobilnummer som jag inte har ringt på minst fyra-fem år och till min glädje som svarade han. För det första så hade han behållit sitt mobilnummer så gamla vänner som jag som hade sparat kontakten i min mobil kunde komma i kontakt med honom när jag behövde. För det andra som satt han någonstans norr om oslo och väntade på några vänner som var i väg och dök. Jag kunde alltså kontakta honom utan att veta eller gissa var han befann sig.

Det är samma sak med epostadresser. Skaffa dig en domän som du har kontroll över och om du inte kan fixa det själv så lej ut epostadministrationen till någon annan. Google Apps är en bra tjänst som är gratis för mindre grupper. Ge inte ut epostadressen du fått från din bredbandsleverantör, vad händer när du om tre år antingen flyttar eller helt enkelt hittar ett bättre erbjudande. Då blir du av med din adress och alla som har din gamla adress får tillbaka sitt meddelande utan möjlighet att veta vilken din nya adress är. Webmailtjänster är något bättre förutom att du är helt i händerna på leverantören. Nu bedömmer jag inte risken som så stor men det är ju helt upp till Microsoft om man vill driva hotmail vidare eller inte. Funkar det inte ekonomiskt så kommer miljoner att bli av med sina epostadresser. Ett liknande exempel är Yahoo!s nedstängning av webbsidorna på geocities.

Framtidens kommunikation är definitivt individuell och inte platsbunden. Så behåll ditt mobilnummer, säg upp din fasta telefon och skaffa en epostadress som du själv äger…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.