Disneys konserthall i Los Angeles måste justeras

* Disney Concert Hall to Lose Some Luster

Typiskt exempel på hur fel det kan gå när en arkitekt har en form han måste passa in på alla platser han bygger. Frank O’Gehrys konserthall i Los Angeles har hans karakteristiska metalltak som han alltid använder. Nu visar det sig att plåtarna är för blanka och bländar gående bredvid byggnaden samtidigt som de värmer upp platsen runt om tillräckligt mycket för att smälta plast och ge folk som står på gatan en kraftig solbränna.

En granne berättar att hennes elräkning har fördubblats eftersom hennes luftkonditionering måste jobba mycket hårdare.

Samtidigt måste ett annat av Gehrys hus, detta i Cleveland, byggas om eftersom snö och is glider av plåttaket och skadar personer på trottoaren nedanför.

Vad hände med idén att designa hus och platser som passar till det klimat och den kontext där de skall byggas i stället för att bygga en dogm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *