Maktförskjutning

Det sker även en maktförskjutning i paradigmskiften. I jordbrukssamhället var jordägor lika med makt. De som hade stora jordegendomar var även de som hade något att säga till om i samhället. Adeln är väl det närmaste man tänker på men även kyrkan och kungen utövade sin makt genom sina jordägor. Om kungen ville belöna någon och samtidigt sätta dem i tacksamhetsskuld till sig så kunde han ge dem ett gods.
I industrisamhället flyttas makten från dem som äger mark. Jag tycker att det är lite svårt att definiera till vem makten övergår. I brist på annat så säger jag att makten övergår till de som har och kan utnyttja sina produktionsresurser på ett effektivt sätt. Dock så tycker jag att i samband med att finansmarknaden växer och blir allt mer global så flyttas mer och mer makt över dit. Fast då börjar man komma in på det jag kallar nätverkssamhället eftersom den globala finansmarknaden kräver ett globalt nätverk av telekommunikationer som fungerar dygnet runt och i realtid. Så jag tycker att det är svårt att definiera makten i industrisamhället.
Var kommer då makten i nätverkssamhället att finnas? Det är ju ännu svårare att deiniera. Kommer den att finnas hos dem som kontrollerar medierna? Kommer den att fortsätta att vara kvar i finansvärlden, i den så kallade “marknaden”?
Eller kommer den att finnas hos dem som kan samla information, bearbeta den och agera på resultatet? Jag lutar åt det sista. Denna färdighet har ju alltid varit viktig att kunna men själva maktutövandet har sedan varit en annan process. Jag tror dock att det kommer att bli en maktfaktor i sig.

Detta är definitivt ett ämne som jag kommer att återkomma till.

4 thoughts on “Maktförskjutning”

 1. Pingback: hakank.blogg
 2. de som har tilgang til flest spin docotrs eller de som kan bruke intent til og spre idene sine eller kansje de som klarer og laga frizoner der idene kan bli virklig slik som al quada som bare et netverk basert på ider klarte og bruke afghainstan som eh base eller narkomafian bruke colimbia (men de som eier jord har jo forsatt fordler selge det som eindomer eller ha sin egen arbeidsplass noen genrsajoner fremover )hvem vil få makt da genteknoloigi eller nanoteknoliogi tar over fra it sammfunne?(de som eier søppelplasser de som eier jord ?)(de som eier mest dna eller se som eier genteknoloig behandling ?) hmm media må jo få tilgang for inforja,msjon et sted så vill de ha noe makt om de ikke klarar sentrlaiser det slik som fox news til murdoch(som igjen tar ider fra libertnaister flyten rudnt på nette og kristene fundemantlaister ) eller lage nyheter om sine egene saker slik som cnn/warner desuten have med de landa som er brengsning på meida ?

 3. fast jag menar på ett djupare plan.

  Var kommer makten ifrån? Kommer den från rikedom, markägande, intelligens, kyrkan eller någon annanstans ifrån?

  Vad är det som får samhället att lyssna på dina åsikter, dina idéer?

  Hur kan du göra din röst hörd?

 4. psykopaterkansje 5 % av befolkninga er det..
  folk med mere enn 135 iq kansje ?
  så påvirker de folk slik at det blir en subkulture som så sprer idene vidre og lager makt (erfarning fra skole er at to gjenger blir smalet av tilfeldigheter og etter 4-5 filosiferen kvelder med øl lager de noen ider for den gruppa som siden blir regler og så kultur og den mest talefor eller beleste tar og prøve og ovreføre de reglene til makt(påvirke elevråd og larere om hav som er vanlig/mest fornuftig)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.